Hoe een ´fat finger´ kan zorgen voor een dikke beurscrash

Je leest het goed, een dikke vinger die ervoor kan zorgen dat de hele beurs ineens in elkaar dondert. Het is meerdere malen gebeurd en ook dit keer gebeurde het met de goudprijs. Wat is het en hoe kan dit?

Fat-finger syndrome

De fat finger is een fenomeen dat komt uit de beurshandel. Als je vroeger een beurstransactie wilde doen, werd het opgeschreven door een beurshandelaar die weer naar de bank belde of die de transactie kon voldoen. Als je de film The Wolf Of Wall Street hebt bekeken, weet je hoe dat eruitziet. Pure drukte en stress om maar de laagste prijs voor een aandeel te pakken. Tegenwoordig gaat het er heel anders aan toe op Wall Street, wat trouwens van de Nederlandse Waalstraat afstamt. Nu voeren mensen en computers de strijd door een keer een toets op het toetsenbord aan te tikken, wanneer je het aandeel wilt kopen. Als je een ‘order’ wilt plaatsen, dan voer je dus ook in hoeveel aandelen je wilt. Je voelt hem al aankomen: wanneer je dan een komma verkeerd zet of een nulletje te veel tikt omdat je dikke vingers hebt ben je de pineut. Vooral bij grote beurskantoren waar het soms wel om miljarden gaat kan één nul het verschil maken tussen een miljoen of tien miljoen. 

De fat-finger-error kan tegenwoordig door bepaalde regels bij de beursbazen zoals de London Stock Exchange binnen een halfuur gemeld worden. Wanneer je dat doet, kun je de trade ongedaan maken en krijg je dus je geld terug. Althans, in de meeste gevallen. In 2001 ging het met de grote internationale bank UBS anders…

Voorbeelden van dikke vingers

De internationale bank UBS dus. Zij verkochten in 2001 per ongeluk 610.000 Dentsu-aandelen voor 6 yen, in plaats van 6 Dentsu-aandelen voor 610.000 yen per stuk. De Tokyo Stock Exchange vond het heel zielig voor UBS, maar ze hebben de aandelen toch echt terug moeten kopen voor de waarde die ze toen hadden. Dit heeft UBS zo’n verlies van 100 miljoen opgeleverd. Duur vingertje…

Een ander voorbeeld is ook in Azië. Daar deed een Japanse beurshandelaar een transactie van 600 miljard (!), dat is bijna groter dan de gehele Nederlandse economie! Gelukkig werden die trades teruggedraaid, anders waren de aandelen die hij gekocht zou hebben (Toyota en Honda o.a.) ineens een stukje meer waard zijn.

Het meest recente voorbeeld van een mogelijke fat-finger-error is die van de goudprijs. Check hier de grafiek. Iemand heeft waarschijnlijk een paar nulletjes teveel toegevoegd aan zijn verkooporder. De goudprijs gaat binnen een seconden van 1255 dollar naar 1240 dollar, en in beurstermen is dat veel. “Foutje.”

Bloomberg

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.