Werkloosheid? Zo ontstaat het en zo wordt het in de hand gehouden

Wanneer je aankomt met je argument “er zijn niet genoeg banen”, ben je af. We kunnen je geen ongelijk geven, maar het ligt nogal wat dieper dan dat. Hier leggen we je uit hoe werkloosheid ontstaat en hoe het in de hand gehouden wordt door de overheid. 

Hoe ontstaat werkloosheid?

Misschien denk je dat alle mensen die geen baan hebben werkloos zijn. In essentie heb je weer gelijk, maar volgens de wet ben je pas werkloos wanneer je geen baan hebt, opzoek bent naar een baan en direct beschikbaar bent voor die baan. Daar komt nog bij dat je in de afgelopen twee weken nog voor een baan hebt gezocht. Huismoeders die gewoon in het huis werken en totaal niet op zoek zijn naar een baan worden dus niet meegerekend met de werkloze bevolking.

Werkloosheid ontstaat heel economisch gezegd als het arbeidsaanbod groter is dan de arbeidsvraag. Daar kun je niets mee en dat snappen wij ook. In een open economie zoals Nederland worden er allerlei producten geproduceerd, dat kunnen auto’s zijn maar ook diensten zoals advocaten. Diensten worden dus ook tot de landelijke ‘productie’ gerekend. Wanneer bedrijven minder winst gaan maken, omdat ze bijvoorbeeld ingehaald worden door de concurrenten uit het buitenland waar de kosten lager zijn, moeten ze naar manieren zoeken om de kosten weer te verlagen. Vaak wordt er dan gekozen voor het ontslaan van mensen waardoor bedrijven minder kunnen ‘produceren’. Tegenwoordig kiezen bedrijven aan de andere kant ook steeds vaker voor het vervangen van mensen door machines. Omdat werklozen dan minder of zelfs geen geld hebben om uit te geven zullen andere bedrijven ook minder winst maken en dus mensen ontslaan. Dit kan zo doorgaan totdat je een megacrisis hebt. Snap je nu waarom we een werkloosheidsuitkering hebben?

Hoe wordt zoiets hersteld?

Stel je voor, je zit in zo’n crisis met alleen maar ophopende werkloosheid. Wat moet je dan doen als overheid? Dat kan lastig zijn, maar veel overheden kiezen ervoor om grote schulden te maken en bijvoorbeeld zelf mensen aan het werk te zetten. Ook de bank kan een handje helpen, door bijvoorbeeld de rente op leningen te verlagen. Wanneer de rente 0,5% is, leen je eerder voor een nieuwe investering dan wanneer de rente 8% is. De banken zien dan zelf ook in dat een 0,5% van 300 miljoen meer is dan 8% van niets. Hierdoor zullen bedrijven meer investeren, hebben ze weer nieuwe mensen nodig om hen bij die ontwikkeling te helpen, die werknemers krijgen weer meer geld te besteden,  meer winst voor andere bedrijven, die nemen nog meer mensen aan, er komt een optimistische stemming in het land, mensen geven nog meer uit, en daar is je einde van de crisis.

Dat is in een notendop hoe je werkloosheid tegengaat en hoe het ontstaat.

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.