NN mag miljarden terugbetalen, maar waarom?

Na elf jaar is het dan eindelijk zover, NN (wat vroeger Nationale Nederlanden was) moet miljarden gaan terugbetalen aan mensen die een woekerpolis hadden. Het kan oplopen tot 5.500 euro per persoon. Maar waarom moet dit en wat is een woekerpolis? Wij leggen het voor je uit. 

Woekerpolis

Een beter woord hadden wij niet kunnen verzinnen voor hetgeen dat we nu gaan uitleggen. Een woekerpolis is eigenlijk een rare vorm van een levensverzekering. Bij een levensverzekering stel je vast dat je over 30 jaar bijvoorbeeld 300.000 euro uitgekeerd wilt krijgen. Als tegenprestatie stort je maandelijks een premie naar de verzekeraar en als je over 30 jaar nog leeft, komt dit geld vrij. Dit geld kun je bijvoorbeeld gebruiken om je hypotheek af te lossen of om gewoon van te genieten. Het enige wat je hoeft te doen is zorgen dat je niet dood gaat, eigenlijk. Een woekerpolis a.k.a. beleggingsverzekering a.k.a. rare levensverzekering is net zoiets.

Met de beleggingsverzekering werd er belegd met jouw premie, om die zo meer waard te laten worden. Het is dan erg zonde als je beleggingen net gedaan worden voordat het crisis wordt. Dag oudedagsvoorziening! Daar komt nog bij dat niet alleen de aandelen je soms benadeelde, maar ook dat bedrijven die deze diensten aanboden (hoi NN) ook nog eens een mooi percentage van de winst meepikte en hoge kosten in rekening brachten voor het opzetten en aanmaken van je hele beleggingsverzekering. Dit waren zogenaamde ‘Eerste kosten’.

NN mag de portemonnee trekken

Ook NN bood deze o zo mooie beleggingsverzekeringen aan consumenten aan, om ze vervolgens op te zadelen met hoge kosten. Want hey, het management moet ook een besmeerde boterham hebben, toch? Het antwoord van de rechtbank moet ‘nee’ zijn geweest, want tijdens de rechtszaak die Tjerk Veenstra tegen NN heeft gevoerd blijkt dat NN alle Eerste kosten terug moet betalen, en dat gaat om zo’n 5.500 euro. Nu is op zich 5.500 euro niet eens een maandsalaris van een hogere manager, maar dat zal veranderen wanneer iedereen bij NN aanklopt die een woekerpolis gehad heeft.

Als we RTL Z mogen geloven, dan kan de totale ‘schade’ oplopen tot 2,75 miljard euro. Dat is wel even wat meer dan een maandsalarisje van een hogere manager. En vertel eens, heb je al een beter woord gevonden dan ‘woekerpolis’?

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.