Als twintiger een huis kopen? Binnenkort is het verleden tijd

Op dit moment is de economie booming, zoals die dat voor 2008 ook was. Mensen geven massaal geld uit aan luxe en bedrijven investeren als een gek in nieuwe ideeën om maar niet verslagen te worden door de concurrent. Ondertussen blijven de huizenprijzen wel gewoon oplopen. Hoe lang duurt het nog voordat twintigers geen huis meer kunnen kopen?

Twintigers verdienen minder

Het is nogal een probleem dat iedereen meer is gaan verdienen ten opzichte van 2004, behalve, juist ja, de twintigers. Dat verschil zou komen omdat twintigers zijn begonnen met werken toen de crisis heeft toegeslagen en dus lager op de ladder zijn begonnen. De twintiger ging er jaarlijks 800 euro op achteruit, naar een gemiddeld inkomen van 23.100 euro per jaar. De dertigplusser ging er jaarlijks 1200 op vooruit en dan hebben we de inflatie al meegerekend. Aangezien de dertigplusser een groter deel van de bevolking is dan puur en alleen de twintigers, kopen zij meer huizen en drijven zij de prijs omhoog.

Huizenprijzen veel hoger

Hoe erg is dat dan, die stijging van de huizenprijs? De economie is al weer en tijdje ‘on a roll’ en dan durven meer mensen geld uit te geven en vooral om grote uitgaven te doen. Een huis is nogal een grote uitgave en wanneer iedereen optimistisch is over de economie wordt er dus meer verhuisd. Meer verhuizingen betekent meer vraag naar woningen en dat drijft de woningprijs op. Op het dieptepunt stond de gemiddelde huizenprijs op 206.114 euro en nu staat de teller op 256.800 euro voor een huisje. Dat is nogal een verschil, vind je niet? De voorspelling is dat een huis in 2020 290.000 euro zal kosten, maar er kan zomaar in 2019 weer een crisis komen, zodat de voorspelling ineens niet meer klopt.

“Een schip is onzinkbaar, totdat het zinkt.” Of te wel, een voorspelling is niet voor niets een voorspelling.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.