De 10 beste boeken over de financiële wereld en beleggen

Eerst wilden we een artikel maken over de 10 beste films over de financiële wereld, maar die kop werd ingepikt door Quote en Entrepreneur. Daarom doen we nu de boekenvariant, en die is zeker niet minder interessant. Boeken over de crisis van 2008 en over hoe je geld verdient me beleggen mogen dan ook niet ontbreken. 

Het Belastingparadijs

De ondertitel luidt: ‘waarom niemand hier belasting betaalt, behalve u’, en na het lezen van dit boek is deze bewering meer dan genoeg bewezen. Het boek gaat namelijk over internationale bedrijven die op grote schaal belastingen ontwijken via Nederland. Ken je Walmart, BP of Nike? Deze multinationals hebben een mooie belastingconstructie gemaakt die via Nederland loopt om zo geen belasting te hoeven betalen in de Verenigde Staten. Het gaat niet om miljoenen, en ook niet om miljarden. Het gaat over duizenden belastingmiljarden die jaarlijks ontweken worden via ons kleine landje.

Dit kan niet waar zijn

Nog zo’n mooi boek over hoe heel de financiële wereld in elkaar kon donderen, en hoe zakenbankiers van de grote banken gewoon weer de fout in gaan. Joris Luyendijk interviewt een aantal jaar lang zakenbankiers in de Londense City, het financiële hart van in ieder geval Europa. De interviews gaan over hoe de crisis kon ontstaan, hoe ze er in de financiële wereld zelf tegenaan kijken en of het opnieuw zou kunnen gebeuren op deze manier. Het antwoord: ja, het zit in het systeem.

De crisis in het kort

Letterlijk wat het titel zegt dat het is. Het beschrijft de financiële crisis van 2008 in het kort, met de oorzaken, gevolgen en gebeurtenissen in de crisis. Waarom Griekenland zo in de schulden zit, en waarom Ierland wel hersteld is van de crisis bijvoorbeeld.

Beleggen voor Dummies

Altijd al willen leren beleggen? Dit is denken wij het beste boek om alle basics te leren. Je leert zowel de technische als de psychologische kant van het beleggen, en hoe moeilijk je het jezelf kunt maken als je dat wilt (dat wil je niet, geloof ons).

Rijke Pa Arme Pa

In dit boek legt Robert Kiyosaki uit hoe hij zijn weg naar rijkdom heeft gevonden door middel van zijn twee vaders. De ene vader was zijn eigen vader die dokter is, een hoge opleiding heeft gedaan, veel verdiend, maar nog steeds arm is. De andere vader is de vader van zijn beste vriend die geen opleiding gedaan heeft, zelf slim en keihard gewerkt heeft, ook veel verdiend en rijk is. Dit zijn de Rijke en Arme Pa. Ook wordt in het boek een poging gedaan om jouw denkproces over geld te veranderen, en bij ons is dat goed gelukt. Hoewel het soms een beetje Amerikaans geschreven is (YOU CAN DO IT!), is het een klassieker op het financiën-lijstje.

Gratis geld voor iedereen

Rutger Bregman is redacteur bij De Correspondent en heeft al zijn columns over geld, het basisinkomen en de 4-urige werkweek in een samenhangend boek gebundeld. Leuk om te lezen wanneer je Ome Mark (Karl Marx) zijn ideeën aanhangt, of gewoon wanneer je nieuwe dingen over de economie wilt weten. Hij leest zeer goed weg, vooral wanneer je andere dingen te doen hebt.

Flitshandel

Ken je Micheal Lewis? De beste man heeft miljarden verdient met de crisis, omdat hij zag dat de crisis er aankwam, als een van de weinigen. Daar heeft hij ook nog een heel boek over geschreven, maar dat staat hoger op de lijst. Flitshandel gaat over de supersnelle handel op Wall Street die wij mensen niet eens bij kunnen houden. Computers doen al het werk en de mens achter de computer moet alleen opletten of er niets fout gaat. Lewis beschrijft hoe het is om een nanoseconde sneller te moeten zijn dan je concurrenten en daardoor miljoenen, zo niet miljarden mee te verdienen.

De intelligente belegger

Een klassiek beleggersboek. Wanner je aan 30 beleggers vraagt welk boek je gelezen moet hebben om meer te weten te komen over beleggen in het algemeen, zeggen er 31 dit boek. Door de meesterbelegger Warren Buffett als het beste boek ooit geschreven bekroond, dus dat zegt genoeg. Lees het maar gewoon.

The Big Short

Daar is ‘ie, het andere boek van Micheal Lewis! Dit boek, waar trouwens ook een film van is, beschrijft hoe Micheal Lewis miljarden heeft verdiend met zijn scherpe oog voor detail. Hij was een van de weinigen die geloofde dat alles in kon storten en dus zo ook de huizenmarkt, die ‘altijd stabiel zou blijven’ volgens 99% van de financiële wereld. Heerlijke weglezer als je op het strand ligt (maak je indruk mee), of kijk gewoon de film.

Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm

Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm is een boek over economie geschreven door de hoogleraren Daron Acemoglu van het Massachusetts Institute of Technology en James A. Robinson van Harvard. Nog niet genoeg reden om het boek te lezen? Fair enough. Het gaat erover dat er verschillende dingen meespelen bij de rijkdom van een land, maar dat het grotendeels afhangt van de politiek en de economische instituties die een land heeft.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.