Wat is een Bitcoin nu eigenlijk?

Ja ja, je weet vast wel dat het een digitale munt is en dat hij verhandeld kan worden op internet. Maar waarom is de munt zoveel waard en wordt het gezien als een revolutie in techland? En hoe werkt hij eigenlijk?

Héél véél wiskunde

Bitcoin is vanaf maart dit jaar bezig aan de grootste stijging ooit. De hype van Bitcoin in het nieuws en andere mediakanalen zorgde nog eens voor een versterking van de stijging. Bitcoin is geen munt zoals je die kent in je broekzak, maar hij is volkomen digitaal. Ook is er geen bank of overheid die je transacties kan controleren en terugdraaien. Alle Bitcoin-transacties gaan direct van persoon naar persoon.

Waarom is Bitcoin zoveel waard? Het is een cryptomunt en is gebaseerd op cryptografie, een heel moeilijk woord voor een versleutelingssysteem. Voor elke nieuwe Bitcoin moeten de Bitcoin-miners (dit kan ook jij doen) met hele sterke computers op zoek naar een nieuw stukje code in de oneindige wiskundige formule die Bitcoin heet. Heb je een stukje code gevonden dat in de formule past? Dan krijg je als beloning een aantal Bitcoins, of een stukje ervan. Daardoor wordt de wiskundige formule wel weer langer en is het voor de volgende miners nog moeilijker om het volgende stukje code te vinden. Vergelijk het met een pot en een deksel. Wanneer er 2 potjes en 2 deksels zijn, heb je snel de goede combinaties bij elkaar. Als je na een tijdje van 7 miljard potjes en deksels alle goede combinaties moet gaan maken met de hand, ben je wel even bezig.

De waarde

Je zou dus kunnen zeggen dat elke Bitcoin een stuk geniale wiskunde is en dat iedere Bitcoin een stuk tijd waard is. In het begin in vastgelegd door de bedenkers van de Bitcoin hoeveel munten er gemined zouden kunnen worden, en hoelang het minimaal moet duren om er een Bitcoin bij te ‘minen’. Zo kan het zijn waarde moeilijk verliezen, net als goud. Als alle stukken wiskunde zijn ontdekt, dan kan je dus geen nieuwe Bitcoins meer krijgen, nergens en nooit. Andere dingen die de waarde van de Bitcoin bepalen zijn de hoeveelheid mensen met Bitcoins en de hoeveelheid Bitcoins in omloop.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.