Venezuela is rijker dan Nederland, maar pleegt alsnog kamikaze

Wat zou jij ervan vinden als het ineens 50.000 euro kost om een brood te halen in de supermarkt? Dit is letterlijk wat er aan de hand is in Venezuela, een land met meer olie in de grond dan wij kaas in de supermarkt. 

Inflatie en chaos

Wat is er aan de hand in Venezuela? Het lijkt wel of het land aan de vooravond van en burgeroorlog staat, wanneer je naar de economische cijfers kijkt. Goed gaat het met de economie daar in ieder geval niét. Na een tijd van opstanden tegen de politieke elite kwam in 1999 Hugo Chavez aan de macht, een socialist (lees: communist). Hij gooide het hele regime omver en ging aan de slag met de hervorming van Venezuela. Zijn oplossing: olie. Venezuela is het rijkste land ter wereld, aangezien ze 211 miljard vaten olie in de grond hebben liggen. Grof gerekend heeft dat een waarde van 25 biljoen (!) euro.

Dan zou er toch niets mis moeten zijn met de economie? Nou, toch wel. Toen Chavez aan de macht kwam financierde hij alles met de oliedollars, denk aan voeding voor de bevolking, kleding et cetera. De olieprijs stond toen op 100 dollar per vat. Sinds Nicolas Maduro aan de macht staat, keldert de olieprijs en is Venezuela eigenlijk niet meer in staat om alle kosten die de overheid maakt te betalen. Het land gaat daardoor steeds meer geld drukken en dat zorgt ervoor dat geld minder waard wordt. Dat is inflatie.

De inflatieteller staat op zo’n 475 procent, wat betekent dat een brood wat eerst één euro kostte, nu 475 euro zou kosten. De Venezolanen kunnen geen eten meer kopen en ook de overheid heeft geen geld meer. Om de schulden aan het buitenland af te betalen betaalt de overheid nu maar met goudstaven.

Komt het ooit nog goed?

Natuurlijk zal het ooit weer goed komen, maar voorlopig zien experts dat nog niet gebeuren. Er is een man aan de macht die eigenlijk niet weet wat hij doet en daardoor het land niet in het zadel kan helpen. De zwarte markt in Venezuela is ook nog eens zeer groot. Wat het nog een tikkeltje lastiger maakt is dat Venezuela heel veel producten – zelfs voedsel – uit het buitenland moet halen. Door regels die de vorige president heeft gemaakt krijg je heel weinig dollars voor één Venezolaanse bolivar. Daardoor moet je heel veel geld drukken voordat je voedsel voor iedere burger hebt, en dat zorgt weer voor inflatie.

“Waarom doet de overheid zo moeilijk? Zorg dat het land op zichzelf kan staan, zonder dat de overheid alles regelt”. We zijn het met je eens. Alleen Maduro is een redelijke communist en wilt zo min mogelijk bedrijven en zo min mogelijk handel. Dat ziet hij als slechte invloeden die de rijken alleen maar helpen, ook al helpt zijn regime nu helemaal niemand.

Voorlopig zijn er dagelijks opstanden tegen de president, omdat hij moet bezuinigen op sociale voorzieningen waarvan een groot deel van het volk afhankelijk was. Wanneer het land op zichzelf kan staan, zal het er een stuk aangenamer worden.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.