Wat gebeurt er wanneer een land ‘hard groeit’?

Planten kunnen groeien, je haren kunnen groeien, zelfs vertrouwen kan groeien. Maar hoe zit het met een land? Wat is er eigenlijk aan de hand wanneer het AD weer eens zegt dat de Nederlandse economie groeit?

Bruto binnenlands product

Je zult vast een abstract idee hebben over het groeien van een land, dat we bijvoorbeeld welvarender worden of iets in die richting. Dan heb je geen ongelijk, want economische groei van een land betekent inderdaad dat mensen – puur op geld gebaseerd – welvarender zijn geworden. We hebben meer geld dan eerst. De economische groei wordt berekend door middel van de groei van het bbp. Het bbp? Juist ja, het bruto binnenlands product. Het bbp bestaat uit alle inkomens die verdient worden in een land. Dat zijn niet alleen maar de salarissen van werknemers, maar ook winsten van bedrijven.

Groei

Op het moment is het Nederlandse bbp zo’n 680 miljard euro. Daar zitten dus de salarissen en winsten van alle Nederlanders in. Economische groei begint vaak met vertrouwen in de toekomst hebben. Geloof jij dat er binnenkort een crisis aankomt, dan ga je namelijk geen grote uitgaven doen. Daar wacht je dan liever mee. Ziet de toekomst er zonnig uit, dan koop je die auto of wasmachine veel sneller. Als je veel meer geld uitgeeft, stijgen de winsten van bedrijven, het bbp stijgt dus al. Door de verhoging van winsten kunnen de salarissen van de werknemers ook omhoog. Hierdoor gaan werknemers nog meer kopen en stijgt het bbp nog sneller. Je ziet dat dit oneindig door kan gaan. Een stijging van het bbp wordt dan ook de groei genoemd. Het heet pas echt ‘economische’ groei wanneer de stijging van het bbp gecorrigeerd is met de waardevermindering van je geld (inflatie).

Inflatie kan ontstaan wanneer er zoveel uitgegeven wordt dat bedrijven de vraag van consumenten niet meer bij kunnen houden. Als een bedrijf 200 producten per dag kan maken, maar er zijn per dag 300 consumenten die het product willen, gaat het bedrijf de prijs omhooggooien totdat nog maar 200 consumenten de producten willen. Het product is duurder, oftewel je geld is minder waard geworden.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.