De Brexit-onderhandelingen: wat gaat er gebeuren?

Op 23 juni vorig jaar is er door de Britten gestemd over de Brexit. Het ja-kamp heeft met een kleine meerderheid het referendum gewonnen. De Britse exit uit de Europese Unie wordt binnenkort dus echt waarheid. Dan gaan de beste onderhandelaars van Groot-Britannië en de Europese Unie de strijd met elkaar gaan. Wat moet er onderhandeld worden, hoe zal het eraan toe gaan en wat gaat er veranderen voor de twee partijen? 

Waar het allemaal begon

De Brexit was er niet zomaar ineens. David Cameron, de vorige premier van Groot-Brittannië, merkte dat er onder de bevolking al langer een grote onvrede heerste over de Europese Unie. Het volk vond dat de EU te veel macht had en dat het land zelf steeds minder macht kreeg. Dit wilden ze terug.

Hoewel Cameron zelf voor een centrale macht was – de EU dus – vond hij dat de wil van het volk zijn doel moest zijn. Bij de verkiezingen had hij daarom de belofte gemaakt dat wanneer hij premier zou worden, een referendum zou uitschrijven. Dit zou dan een referendum zijn over de vraag of jij als Brit nog onderdeel wilde zijn van de Europese Unie.

De uitslag was er zo een waar je democratische gevoelens op de proef worden gesteld. Het Brexit-kamp heeft met 51,9 procent gewonnen. De Brexiteers waren dus slechts met 1,9 procent in de meerderheid. Vooral de ouderen stemden voor zo’n exit. Stemgerechtigden van 18 tot en met 24 jaar stemden met 75 procent tegen. O ja, David Cameron is na de uitslag afgetreden, omdat hij een Brexit niet zou kunnen lijden. Hij was tenslotte tegen. Theresa May was zijn opvolger en zit er nog steeds.

Hoe dan ook, na deze uitslag was het noodzakelijk om artikel 50 van het Verdrag van Lissabon te triggeren. In dit verdrag is de procedure vastgelegd die moet worden gevolgd wanneer een land de EU verlaat. Dat is op 29 maart 2017 gebeurd en vanaf dat moment werd het ‘Brexit-proces’ in volle gang gezet. In dit verdrag staat dat er na de uitoefening van artikel 50 eerst twee jaar aan onderhandeling moet volgen, en die zullen op maandag 19 juni starten.

De onderhandelingen

In tegenstelling tot wat veel mensen – inmiddels wel veel minder – nog steeds denken, is Groot-Brittannië nog niet (!) uit de Europese Unie. Dat zullen ze pas zijn wanneer de onderhandelingen tussen de Britten en de Europese Unie klaar zijn, en dat is over twee jaar. Tot dan kun je gewoon visumvrij naar GB reizen en daar vervolgens ook werken.

Eigenlijk moet er over alles onderhandeld worden. In hoeverre mogen de burgers nog naar elkaars gebieden reizen? Wat gebeurt er met de Britse EU-vertegenwoordigers na de Brexit en hoe zit het met geld dat de Britse regering van de EU krijgt (subsidies bijv.)? De belangrijkste is misschien nog wel: wat gaat er gebeuren met de vrije handel van Groot-Brittannië naar EU-lidstaten en andersom? De Britten exporteren namelijk 45 procent van hun totale export naar landen die lid zijn van de EU. Als dat na een Brexit veel lastiger wordt, dan hebben ze flinke problemen. Tenslotte heb je ook nog juridische verdragen nodig: wat gebeurt er als een Nederlandse crimineel naar Groot-Brittannië vlucht bijvoorbeeld? Kortom, alle verdragen die in de EU al een keer zijn getekend, moet de Britse regering weer opnieuw onderhandelen.

Is het een slimme zet geweest?

Puur economisch, nee. Althans, niet op de korte termijn. Als je heel veel waarde hecht aan nationale trots en macht, dan is het wel weer een zeer goede keuze geweest. Groot-Brittannië heeft namelijk nu geen instituut meer boven zich, zij zijn zelf de hoogste macht. Financieel gezien is het niet zo’n goed plan geweest, omdat de pond nu al veel in waarde is gedaald. Er zal ook voorlopig niet veel geïnvesteerd worden in Groot-Brittannië, daar is het nu te riskant voor. Grote bedrijven investeren liever hun geld in andere delen van de wereld zoals Scandinavië.

Het financiële centrum van Europa, Londen, loopt nu ook langzaam leeg. Veel internationale banken als Citigroup en HSBC verhuizen naar Frankfurt en Dublin, landen die nog wel in de EU zitten. Het risico van een Britse economische crisis vinden zij te groot.

Wij wachten in ieder geval op 19 juni. Dan barsten de onderhandelingen los en wordt het feest.

 

Bronnen: Financieel Dagblad, Internationale Spectator, Nu.nl, BBC.co.uk

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.