Wat doet Bill Gates eigenlijk met al zijn geld?

Bill Gates. De kans is groot dat zesjarige kinderen ook al weten wie hij is. Tenminste, als je in Wassenaar woont dan. Hij geeft veel van zijn totale vermogen (90 miljard dollar) weg aan goede doelen, maar wat doet hij dan met al die andere miljarden? Dat hebben we voor je uitgezocht.

Goede doelen

Laten we even beginnen bij het meest voor de hand liggende. Bill Gates heeft met zijn vrouw Melinda de Bill en Melinda Gates Foundation opgericht. Met deze stichting helpen zij kinderen in ontwikkelingslanden en ook in hun eigen land steunen zij projecten voor verbetering van het onderwijs. Een kijkje in de jaarcijfers laat zien dat de totale schenking neerkomt op 39,6 miljard dollar. Daar zit wel nog een beetje geld bij van een andere superrijke, namelijk Warren Buffett. Het geschonken geld van Bill en Melinda Gates zou 34,6 miljard dollar zijn. Dat is een heleboel en dat wordt in de toekomst ook alleen nog maar meer. Toch is dat maar een klein deel van zijn totale vermogen, wat betekent dat er nog 55 miljard ergens anders naartoe gaat. Die 55 miljard bekijken we zo.

“Waarom wordt Bill Gates niet minder rijk wanneer hij zoveel weggeeft?” Dat is ten eerste omdat hij meer verdient dan dat hij uitgeeft, maar ook omdat Bill Gates een ander bedrijf heeft opgezet waar hij eerst het geld voor de stichting aan geeft voordat het in kleine stapjes (een miljard per keer bijvoorbeeld) naar de stichting zelf gaat. En raad eens wie er eigenaar van dat bedrijf is? Juist ja, Bill Gates zelf. Hiermee zorgt hij ervoor dat het geld nog steeds van hem is en niet volledig van de stichting.

Investeringen

Nu komen we op de manier waarmee Bill Gates zijn vermogen alleen maar stijgen. Ongeveer 40 miljard heeft de beste man staan in een bedrijf genaamd Cascade Investment LLC. Dit bedrijf is het persoonlijke investeringsfonds van Gates. Het enige geld wat daar geïnvesteerd wordt is van hem. Dit doet hij natuurlijk niet zelf, hij is veel te druk bezig met andere afspraken. Degene die dit geld voor hem beheert en investeert is Michael Larson. Hij werkt al zo’n 22 jaar voor de Gates-familie, die toen nog maar 5 miljard bezaten. Hij heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 11 procent. Over 40 miljard verdient hij dus gemiddeld 4,4 miljard dollar binnen een jaar.

Wat we ook niet moeten vergeten is dat hij gewoon oprichter en eindbaas van een techniek bedrijfje is geweest, Microsoft. Hij bezat in 2016 nog 167 miljoen aandelen Microsoft tegen een prijs van 71,76 dollar op het moment van schrijven. Dat voegt nog even 12 miljard toe aan zijn vermogen.

Als je een beetje bezig bent geweest met alles bij elkaar optellen merk je dat we nu nog niet bij het einde zijn. Er mist nog ongeveer 2 miljard, en die bevindt zich op mooie plekjes.

Verborgen miljarden

2 Miljard is niet echt iets waar Gates zich zorgen om zou moeten maken. Toch heeft hij met die 2 miljard een aantal leuke projecten opgezet. Zijn eigen huis bijvoorbeeld, kost 125 miljoen dollar en heeft 6000 vierkante meter grond. Het huis bevat een verwarmd zwembad met een onderwater speakersysteem. Je wilt tenslotte onderwater ook naar muziek kunnen luisteren. Een fitnesszaal om de overtollige vetlaagjes weg te halen behoort ook tot de mogelijkheden. Oh ja, en die vetlaagjes creëer je dan weer in de 90 vierkante meter grote eetzaal.

Hij heeft ook nog een eiland genaamd The Grand Bugue Island. Het is een eiland in de republiek van Belize. Dit project is waarschijnlijk nog groter dan zijn eigen huis. Kunst? Ook daar is Gates verzamelaar van. Zo kocht hij bijvoorbeeld in 1994 een verzameling van geschriften van Leonardo Da Vinci voor 30 miljoen dollar. Een jet, een Ferrari en Porsche heeft hij ook, maar dat is niet meer echt een verassing nu.

We zouden bijna vergeten dat hij ook nog gewoon een paar miljoenen op zijn bankrekening moet hebben staan. Wereldverbeteraar of niet, hij blijft wel gewoon in restaurants eten waar je 300 dollar betaalt voor een aardappel.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.