Trump stapt uit het Klimaatakkoord van Parijs, wat nu?

Trump is gister uit het Klimaatakkoord van Parijs gestapt dat de opwarming van de aarde tot 2 graden moest beperken. Met de VS uit het verdrag is er een grote speler verdwenen. Trump vond het verdrag ‘oneerlijk’.

Het akkoord zelf

Het Klimaatakkoord van Parijs is gesloten met 174 andere landen en het doel van dit akkoord is zorgen dat de aarde niet meer dan 2 graden opwarmt ten opzichte van de tijd vóór de Industriële Revolutie rond 1800. Hoe zorg je dat de aarde niet verder opwarmt? Dat is een kwestie van de CO2-uitstoot verkleinen. Hoewel de klimaatwetenschappers zeggen dat de plannen van het Klimaatakkoord niet ver genoeg gaan, is dit wel een begin. En die wil Trump nu dus al dwarsbomen door er uit te stappen. Dat is een grote tik, want de Verenigde Staten is een groot land met een groot deel van de totale CO2-uitstoot. Nu zij eruit stappen, valt die kans op CO2-beperking weg.  

Waarom?

Op social media is niemand te spreken over The Donald zijn beslissing. Zelfs de topman van Goldman Sachs, een zakenbank, twitterde voor het eerst sinds 2011 over de beslissing om eruit te stappen. Ook Mark Zuckerberg en Elon Musk verafschuwen het besluit. Daarnaast hebben zelfs de oliebedrijven ExxonMobil (groter dan Shell) en BP de beslissing bekritiseerd, dat terwijl zij toch meehelpen aan de vervuiling van de aarde.

Trump zijn reden om uit het verdrag te stappen is dat het oneerlijk zou zijn voor de Amerikanen. China en India die ook in het verdrag zitten zouden mogen doorgaan met het bouwen van kolencentrales, terwijl de VS dat niet mag. Ook zei Donald: “Dit verdrag is niet bedoeld voor verbetering van het klimaat, maar om landen te laten profiteren van de VS”. Kijk, als je nou overal een reden voor moet hebben, dan is dit de meest arrogante.

Wat nu?

Terwijl iedereen het nog steeds betreurt, zeggen veel Amerikaanse bedrijven dat zij individueel wel zullen doorgaan met het volgen van het Parijsakkoord. Trump heeft gezegd dat hij een nieuw akkoord wil onderhandelen met landen als Duitsland en Frankrijk, maar deze hebben al gezamenlijk verklaard dat dit niet gaat gebeuren, onder het motto ‘had je je maar beter moeten gedragen”. Klimaatdeskundigen zeggen dat dit nieuws niet alleen maar slecht, omdat de andere grote landen misschien nu wel een tandje bijzetten om het klimaat te redden.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren