Formatie mislukt? Boeit niet, we hebben tuinders

Gistermiddag werd bekend dat de formatiebesprekingen tussen VVD, D66, CDA en GroenLinks mislukt waren. Gek genoeg was duurzaamheid niet het thema waar ze op vastliepen, maar was migratie de galg voor de besprekingen. Dat boeit ons eigenlijk niet zo veel, lees hier waarom.

Een regering is nodig om een land te besturen, maar voor het klimaat zijn we zelf al goed bezig. Er is een veel belangrijker nieuwtje dan die formatiemislukking en dat is nog positief ook. Vandaag kwam het AD met het nieuws dat tuinders zijn veel optimistischer voor de toekomst en bouwen grotere kassen waarin ze gewassen verbouwen. Dit kan tegenwoordig veel minder milieubelastend en efficiënter. Efficiëntere productie betekent meer opbrengst en dat zorgt ervoor dat steeds meer tuinders gaan investeren in nieuwe kassen. In 2017 wordt verwacht dat er 300 hectare aan kassen bijkomt, die dan vaak gelijk energieneutraal (niet belastend voor het milieu) worden gemaakt. In 2007 tot 2015 lag dat rond de 80 hectare, ook niet weinig trouwens.

Geld moet rollen

Waaraan is de hogere opbrengst te danken? Alleen maar aan de efficiëntere manier van produceren en de kostenverlaging van energie door de slimme digitale technieken die gebruikt worden? Nee, consumenten geven ook weer meer doekoe uit. Op de markt worden meer bloemen verkocht wanneer mensen geld overhebben dan wanneer ze in de schulden zitten, snap je? Het geeft dus ook aan dat mensen veel meer aan luxe uitgeven dan in de crisisjaren, anders hadden tuinders echt niet geïnvesteerd in nieuwe kassen.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren