Daar gaat je goedkope chocola, thanks Ivoorkust

In Ivoorkust is er al een tijdje toenemende onrust. Ivoorse soldaten zijn het zat en zijn aan het muiten geslagen, dat is dus gewoon alles plunderen wat er te plunderen valt. Hierdoor zijn ook cacaoboeren niet meer veilig en dreigen de chocoladeprijzen omhoog te gaan. Als het doorgaat natuurlijk.

Geen bonus? Op je muil, gauw!

De president heeft afgelopen week afgekondigd dat de soldaten geen bonus zouden krijgen voor het verdedigen van het land, en dus zijn ze op hol geslagen. Eerder zei de president dat de soldaten 19.000 dollar bonus zouden krijgen als ze de gekozen president Outtara zou steunen, omdat de president daarvoor, Laurent Gbagbo, weigerde af te treden. Omdat de cacao-inkomsten sowieso al niet echt meewerkten en daardoor de totale inkomsten flink minder waren, kon de regering de soldaten niet echt helemaal uitbetalen, zeg maar. Dit hebben de soldaten niet gepikt en zijn ze zelf de cacao maar aan het halen.

Alles omhoog

Ivoorkust is het belangrijkste land wat betreft cacaoproductie en daarom is het dus ook niet raar dat de prijs per 1000 kilo cacao met zo’n 4,4 procent omhoog is gegaan sinds zondag. In markttermen is 4,4 procent binnen een week enorm veel en daarom wordt er zo erg bij stilgestaan. Waarom een prijs omhoog schiet wanneer er onrust is in een land? Dat zit zo: als het moeilijker is om cacao te krijgen (onveilig om het te brengen naar havens etc.) dan wordt het middel exclusiever, wat vrijwel altijd gelijk aan duurder.  Nu kost 1000 kilo cacao zo’n 1900 euro. Zeg maar dag tegen je AH Basic chocola als het zo doorgaat.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren