Citigroup betaalt 97 miljoen ‘zwijggeld’ voor witwassen

Citigroup is een van de grootste banken ter wereld en ze waren dit keer betrokken bij wat shady zaakjes die rondgingen van de Verenigde Staten naar Mexico, ze hebben nu dus geld betaald om te zorgen dat er geen aanklacht komt.

Jarenlang werd er al gedacht dat veel transacties vanuit de VS naar Mexico van Citigroup verdacht waren en zelfs de personeelsleden zelf vermoedden dit, maar er is nooit één iemand naar de overheid gestapt of naar een instelling waarbij ze dat aan kunnen pakken – bij sommigen bekend als de rechtbank. Citigroup had gewoon veel beter moeten letten op het feit dat er geen witwaspraktijken plaatsvonden of dat er überhaupt geen drugsgeld tussen zat. Dat is niet gebeurd en dan ga je betalen.

Betalen, pannenkoek!

De Mexicaanse tak van Citigroup, Banamex USA, heeft nu met de Amerikaanse autoriteiten een schikking getroffen van 97,4 miljoen dollar om van het gezeik af te zijn. Dat betekent dat Banamex dit bedrag overmaakt naar de schatkist en dat het Openbaar Ministerie van de VS geen aanklacht meer in kan dienen voor deze gebeurtenis. Banamex moet ook nog wel even toegeven dat zij expres gefaald hebben om witwaspraktijken op te merken, dat staat in het akkoord.

Of die 97,4 miljoen een rib uit het lijf is van Citigroup? Niet echt, zelf zeggen ze dan ook ‘pleased’ te zijn met de afhandeling.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren